Wat is WordPress en welke varianten bestaan er?
Website maken WordPress. Als je benieuwd bent daar de mogelijkheden van WordPress, dan levert deze zoekterm op Google je een schat aan informatie op. Misschien ben je op die manier ook bij dit artikel terechtgekomen. Dat is mooi, want in dit artikel geven we jou meer informatie over wat WordPress precies is en welke varianten er bestaan. Het content management systeem (CMS) van WordPress is wereldwijd het meest gebruikt en helpt je op eenvoudige wijze een website te realiseren. Dus reden genoeg om je hierin verder te verdiepen.
Enorm gebruiksvriendelijke CMS
WordPress is dus een CMS en met een CMS kun jij een website beheren. WordPress verdient z’n populariteit voor een groot deel aan de gebruiksvriendelijkheid van het CMS. Technische kennis van programmeren is bij WordPress geen vereiste. Vanuit het CMS kun je eenvoudig een website in elkaar zetten en deze daarna ook beheren. Steeds meer websites draaien tegenwoordig op WordPress. Daarnaast is WordPress opensource en dat betekent dat het gratis is en mensen met technische kennis kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van het platform. Op deze manier kan WordPress snel anticiperen op nieuwe technologische ontwikkelingen.
WordPress.com en WordPress.org
In je onderzoek naar WordPress zul je ook ontdekken dat er twee varianten bestaan, namelijk WordPress.com en WordPress.org. Via WordPress.com krijg je een simpele en beperkte versie. Je hebt bijvoorbeeld geen domeinnaam, uitbreiding van functionaliteiten en thema’s is onmogelijk en je kunt de code achter de website niet aanpassen. En dat kan met WordPress.org allemaal wel. Met WordPress.org heb je volledige controle over je website. Je kunt de site naar eigen wens inrichten. Bestaande thema’s en plugins kun je aanpassen, of je codeert dit zelf. In dat geval heb je wel kennis van CSS, HTML en eventueel PHP nodig.
Welke keuze moet je maken?
De keuze hangt helemaal van wat je zelf wilt met jouw website. Voor een professionele website wordt WordPress.org aangeraden. Je hebt daarmee de beschikking over een eigen domeinnaam en e-mailadres. Domeinnaam registeren en de bijbehorende hosting kosten wel geld. Het prijskaartje verschilt per hostingprovider. Met WordPress.org heb je dus de volledige vrijheid om je website geheel naar wens te bouwen en beheren. Bij WordPress.com loop je gauw tegen de beperkingen aan en wordt je domeinnaam mijnwebsite.wordpress.com in plaats van mijnwebsite.nl. Het grootste voordeel van WordPress.com is dat het niets kost, maar of dat opweegt tegen alle voordelen van WordPress.org?