Terug naar nieuws

Wat is Augmented Reality (AR)?

AR (Augmented Reality) is een technologie waarmee digitale content (afbeeldingen, geluiden en tekst) als een extra laag over de wereld kan worden geplaatst. In 2016 kreeg AR veel aandacht toen het spel Pokémon Go verscheen. Sindsdien is het steeds populairder geworden. Bij AR komt het er op neer dat de realiteit wordt verrijkt met digitale content. De meest gebruikte AR-applicaties worden tegenwoordig gebruikt op smartphones waarbij gebruikers de camera activeren om een aangepaste wereld op het scherm bekijken. Je kunt een AR app laten maken door StickyLock.

Waar gaat het bij AR om?

  • Afbeeldingen over elkaar heen leggen
  • Realtime routebeschrijvingen toevoegen
  • Etiketten invoegen
  • Veranderende kleuren

Bij AR is geen sprake van een volledig gecreëerde wereld zoals dat bij virtual reality het geval is. Bij VR is het de bedoeling dat gebruikers een speciale headset opzetten waarbij ze worden meegenomen naar een volledig digitale wereld, terwijl bij AR de interactie met de fysieke wereld wordt voortgezet. Op dit moment worden de meeste AR-toepassingen nog gebruikt op smartphones. Wat echt opwindend is aan AR, is dat de ontwikkeling van meer geavanceerde hardware (zoals een AR-bril) de deur zal openen naar nog veel meer toepassingen.

Waar wordt AR veel voor gebruikt?

Als je benieuwd bent naar AR kun je een AR app laten maken door StickyLock. AR wordt in veel branches gebruikt:

Sales

tegenwoordig is het mogelijk om virtueel merchandise uit te proberen of te passen voordat je ze koopt. Zo zijn er apps om cosmetica in AR op je gezicht bekijken. IKEA heeft een app waarbij je meubels in je huis kan ‘zien’ en sommige verfmerken laten virtueel kleuren op muren zien. Tegenwoordig kunnen mensen brilmonturen ‘passen’ zonder een winkel te bezoeken. Het is duidelijk dat AR-toepassingen voor e-commerce de norm zullen worden.

Gaming en entertainment

Tientallen games bevatten tegenwoordig AR-toepassingen. Dit is geen verrassing aangezien AR van begin af aan voor games van een van de meest voor de hand liggende toepassingen was. In 2012 verscheen via AR een hologram van Tupac Shakur op het podium en de band Real Estate bood een tijdje terug vanwege de COVID-19-pandemie een “Quarantour” aan, mogelijk gemaakt door AR.