Terug naar nieuws

Waarop letten bij het kiezen van een domeinnaam

Waarop letten bij het kiezen van een domeinnaam

Bij een succesvolle website hoort een sterke domeinnaam. Deze is niets meer dan een webadres waarmee bezoekers jouw website kunnen vinden. Iedereen kan een webadres bedenken en registeren. Tijd om je creativiteit vrij baan te geven. Echter kan het kiezen van een naam lastig zijn. Je wilt immers in één keer het perfecte webadres registeren. Je wilt opvallen, maar tegelijkertijd moeten je potentiële bezoekers het adres associëren met je diensten. Daarnaast moet je perfecte keuze ook nog eens beschikbaar zijn. Daarom hebben wij een aantal aandachtspunten bij het bedenken  voor je op een rijtje gezet.

Domeinnaam kiezenHoe kies je een passende domeinnaam

Als het goed is, heb je voor jezelf het doel en de doelgroep van je website duidelijk. Deze zaken helder formuleren is in alle aspecten van websiteontwikkeling belangrijker. Idealiter creëer je een domeinnaam welke hierop inspeelt. Bij het horen of lezen van je webadres moeten je gebruikers begrijpen wat zij er kunnen verwachten. Daarnaast is het belangrijk om, net als het bij schrijven van teksten voor je website, de domeinnaam eenvoudig en kort te formuleren. Zo zorg je ervoor dat potentiële klanten je webadres onthouden en niet per ongeluk verkeerd spellen.

Wat als deze al bezet is?

Je kunt van tevoren controleren of je bedachten naam al geregistreerd is. Je zult niet de eerste zijn waarbij de eerste vijf ideeën al bezet zijn. In Nederland zijn alleen al meer dan vijf miljoen .nl-domeinen geregistreerd. Als je domeinnaam al geregistreerd is, kun je een andere extensie overwegen. Bijvoorbeeld .com of .net. Eventueel kun je een plaatsnaam in je webadres verwerken of een koppelteken toevoegen of juist verwijderen – maar gebruik niet te veel koppeltekens. Ook kun je uitwijken naar synoniemen op je originele ingeving of je webadres uitbreiden met bijvoorbeeld ‘bv’ als je een besloten vennootschap hebt.