Terug naar nieuws

Tips voor het schrijven van teksten voor je website

Tips voor het schrijven van teksten voor je website

Internetgebruikers zijn ongeduldig. Zij willen in een oogopslag de belangrijkste informatie vinden en tot zich kunnen nemen. Hierbij willen zij niet lange paragrafen scannen en door wollige teksten graven. Als internetgebruikers de gewenste informatie niet binnen enkele seconden of kliks vinden kunnen, openen zij de volgende website. Schrijven voor het web is echt een vak apart. Het vak kun je leren, maar het schrijven van online teksten is niet altijd een gemakkelijke klus. Zeker als je normaliter offline teksten schrijft waarvoor lezers vaak meer tijd voor nemen. Bij deze een aantal tips voor het schrijven van teksten voor je website.

teksten websiteKom direct ter zake

Begin een tekst altijd met de belangrijkste content. Een inleiding, achtergrondinformatie of een uitgebreide geschiedenis van je onderwerp kun je achterwege laten. Geef je bezoekers bovenaan de pagina en in de eerste regels de gewenste informatie. Vervolgens kun je lager op de pagina uitweiden voor de geïnteresseerden. Het is dan ook belangrijk het doel van je bezoeker glashelder te hebben. Waarom bezoeken zij jouw website? Waarom bezoeken zij deze specifieke pagina? Alleen als je deze vraag helder voor de geest hebt, kun je direct met de deur in huis vallen.

Scanbaar, beknopt, helder, en aantrekkelijk

De bezoekers van je website scannen in rap tempo de content en zoeken de woorden welke aansluiten bij hun vraag. Het proces kun je vergelijken met het scannen van krantenkopjes waarbij je op zoek bent naar een interessant artikel. Faciliteer dit proces door gebruik te maken van korte paragrafen, betekenisvolle tussenkoppen en opsommingen waarbij de punten onder elkaar worden beschreven. Daarnaast dien je je teksten kort en overzichtelijk te houden. Schrap overbodige zinnen en woorden, maar kom direct tot de kern. Ook kun je beter jargon vermijden (tenzij je zeker weet dat je doelgroep hiermee over weg kan).