Terug naar nieuws
seo en sea

Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

Zodra je website gelanceerd is, krijg je ermee te maken: SEO en SEA, oftewel Search Engine Optimalization en Search Engine Advertising. Beide concepten zijn manieren om ervoor te zorgen dat gebruikers jouw website via Google vinden. Idealiter sta je helemaal bovenaan op de eerste resultatenpagina van de zoekmachine. Bij SEO verschijnt je pagina of website op organische wijze in de lijst. Hierbij ben je afhankelijk van de score welke je van Google toegekend krijgt. Of je kiest voor SEA, waarbij je advertentieplekken koopt. Met de juiste zoektermen en budget bereik je je doelgroep(en).

seo optimalisatieVoordelen en nadelen van SEO

Bij search engine optimalization draait het om organische zoekresultaten waarbij je erg afhankelijk ben van de kwaliteit van je teksten. Gebruik je de juiste zoekwoorden en link je onderling naar gerelateerde pagina’s binnen je website? In hoeverre zet je sociale media in? Als je SEO succesvol inzetten wilt, heb je veel kennis nodig. Niet alleen over het concept, maar ook over je doelgroep. Welke zoektermen hanteren zij? Als je hoog in de zoekresultaten verschijnen wilt, dien je hierop in te haken. Echter is SEO, in tegenstelling tot SEA, een gratis methode om bezoekers naar je website te leiden. Middels linkbuilding, on-page optimalisatie en het verbeteren van de structuur zijn er mooie resultaten te behalen.

Voordelen en nadelen van SEA

Als je je content niet piekfijn in orde wilt hebben voor SEO, kun je overwegen om te kiezen voor betaald advertenties. Je kunt advertentieplekken kopen bij de drie grootste zoekmachines, namelijk Google, Bing, en Yahoo. Echter wordt Google het meest gebruikt waardoor het verstandig voor deze zoekmachine te kiezen. Via SEA kun je heel doelgericht adverteren en ervoor zorgen dat de gewenste doelgroep jouw advertentie te zien krijgt. Daarnaast kost het relatief weinig tijd om te onderhouden. Echter kunnen de kosten hoog oplopen (afhankelijk van je budget). Daarnaast leveren organische zoekresultaten meer kliks op dan SEA.