Terug naar nieuws
Google analytics

Houd zelf je bezoekersaantallen bij via Google Analytics

Houd zelf je bezoekersaantallen bij via Google Analytics

Wanneer je website eenmaal online is, is het belangrijk je bezoekersaantallen in de gaten te houden. Natuurlijk wil je weten hoe vaak je website bezocht wordt, maar daarnaast kun je andere relevante inzichten op doen. Het is bijvoorbeeld interessant en belangrijk om te weten op welke pagina’s jouw bezoekers afhaken (oftewel, bounce rate). Haken zij of op een productpagina of halverwege het bestelproces? Hoewel je op basis van de cijfers de aanleiding niet achterhalen kunt, weet je in ieder geval waarom de omzet, ondanks hoge bezoekersaantallen, laag blijft. De online tool van Google kan je hierbij helpen.

Zorg dat je werkt met betrouwbare data

Voordat je de rapporten van Google Analytics correct aflezen kunt, moet je alle pagina’s van je website voorzien van een trackingcode. Het is niet voldoende om een trackingcode alleen aan je homepage te koppelen, want veel van je bezoekers komen via zoekmachines op dieperliggende pagina’s binnen. Ook hun gedrag wil je tracken. Daarnaast is het belangrijk dat eigen bezoek (van jou en eventuele medewerkers) eruit filteren, omdat de data anders vervuild wordt. Het is relatief, maar als je bezoekersaantallen laag zijn en je zelf regelmatig aan de website sleutelt, kun je de data hebben beïnvloed.

Interne zoekmachineresultaten geven inzicht

Als je SEO (search engine optimalization) zwaar inzet, weet je middels welke zoektermen je bezoekers op je website komen. Echter blijft het belangrijk om je interne zoekmachine in de gaten te houden. Ook hierbij kan Google Analytics je helpen. Door de interne zoektermen van je bezoekers bij te houden, leer je meer over hun behoefte. Wellicht speel je onvoldoende in op een bepaald vraagstuk. Of worden er toch andere zoektermen gebruikt dan je had verwacht. Je kunt je bezoek bedienen door content aan te vullen of nieuwe pagina’s te maken. Dit verhoogt ook nog eens je vindbaarheid in Google.