Je of u gebruiken? De voor- en nadelen
Je of u gebruiken? De voor- en nadelen
Een website is niets zonder pakkende tekst die de bezoeker informeert en overtuigt van het belang van jouw organisatie. Voordat je echter begint met het schrijven van deze teksten is er een belangrijke keuze die je moet maken: spreek je de bezoeker aan met je of met u? Dat kan een vrij lastige keuze zijn, aangezien beide varianten zo z’n voor- en nadelen hebben. Graag zetten wij hier bij de Webstee fabriek graag deze plus- en minpunten even voor je op een rijtje zodat die keuze een heel stuk gemakkelijker wordt en je gelijk aan de slag kunt gaan.
Hoe spreek je je klanten aan?
De eerste belangrijke stap in het maken van deze keuze is door jezelf af te vragen hoe je je klanten of bezoekers in het echt zou aanspreken. Dat heeft alles te maken het het soort bedrijf dat je bezit en wat voor klanten je het liefst zou willen bedienen. Je website is natuurlijk een communicatiemiddel en dus is het belangrijk dat je website jouw bedrijf dusdanig weerspiegelt dat er nauwelijks verschillen tussen te vinden zijn. Het voordeel van het gebruik van ‘je’ in je communicatie-uitingen is dat er een gemoedelijke, informele sfeer ontstaat tussen jou en je klanten. Hoewel dat echter bij bepaalde bedrijfstakken een hoog streven is, zijn er ook bedrijven waar het wellicht ongepast is omdat je bijvoorbeeld te maken hebt met een oudere doelgroep of een duidelijke hiërarchie.
Het belang van consequentheid
Heb je eenmaal een keuze gemaakt? Dan is het zaak om deze keuze zo constant mogelijk vast te houden. Hierdoor voorkom je namelijk verwarring bij de bezoeker. Wanneer de bezoeker namelijk eerst wordt aangesproken met u en vervolgens in een nieuwsbrief bijvoorbeeld met jij, dan kan het zomaar zijn dat de klant denkt dat er een fout is gemaakt. En dat staat natuurlijk erg slordig. Over het algemeen wordt echter door veel specialisten het gebruik van u op websites afgeraden. Hoewel het erg netjes en professioneel over kan komen, kan het de bezoeker ook een afstandelijk en kil gevoel geven.