Terug naar nieuws

Je data beveiligen. Hoe doe je dat?

Bedrijven gaan steeds vaker over op het maken van beslissingen op basis van data. En de technologische ontwikkelingen op de markt gaan hard. Via verschillende kanalen is tegenwoordig bijna alle activiteiten van je doelgroep te meten. Het voordeel hieraan is dat op deze manier het budget in het juiste ‘potje’ wordt gestopt. Deze data driven revolutie brengt echter ook gevaren met zich mee. Elke week hoor je op het nieuws wel een bericht dat er een groot datalek heeft plaatsgevonden bij een grote onderneming. Hierdoor zijn vele persoonsgegevens in de handen gekomen van de verkeerde mensen. Helaas spelen deze issues zich niet alleen af bij grote organisaties. Kleine tot grote organisaties moeten gaan nadenken over hun databeveiliging. Maar waar moet je beginnen?

Hoe bescherm je je data?

De ontwikkelingen op het gebied van data gaan zo hard dat overheden en organisaties informatie en talent te kort komen om alle data te bewaken. Omdat overheden en organisaties niet weten waar ze moeten beginnen is de ISO 27001 in het leven geroepen om te helpen met het beveiligen van data. ISO 27001 is de internationale standaard voor informatiebeveiliging. Hierin staat beschreven welke maatregelen genomen dienen te worden om een bepaald niveau van informatiebeveiliging te behalen. Door het behalen van een ISO 27001 certificaat kun je als bedrijf aantonen dat je voldoet aan alle eisen omtrent data verzameling en beveiliging. Kost dit dan alleen maar geld? Nee. Het kan je zelfs concurrentievoordeel opleveren. Door de ISO 27001 te integreren in het managementsysteem krijg je namelijk de vrijheid om te kunnen groeien en te innoveren op een manier die in deze tijd nodig is, namelijk data gedreven.

Beschermen van kwaliteit

Als je als organisatie toch al druk bezig bent met het verbeteren van de huidige organisatie is het behalen van het ISO 9001 certificaat ook een goede kwalitatieve toevoeging. Waar ISO 27001 puur gericht is op databescherming, heeft ISO 9001 een bredere insteek. ISO 9001 is de internationale norm voor kwaliteitsmanagementsystemen. Met behalen van dit certificaat toon je als organisatie aan dat je voldoet aan alle normen op het gebied van kwaliteitsmanagement. Dit certificaat is dus meer gericht op het verbeteren van de bedrijfsprocessen.

Er is dus genoeg te doen op basis van het verbeteren en beschermen van een organisatie. Door middel van verschillende certificaten worden handvaten geboden aan organisaties om het niveau van o.a. databescherming te verhogen.